$type=grid$meta=0$readmore=0$snippet=0$count=4$show=home

$type=ticker$meta=0$readmore=0$snippet=0$columns=4$count=9$show=home

3 tips om faalangst op het werk te overwinnen

Faalangst kan ons succes in de weg staan, maar onderzoek suggereert dat we de manier waarop we erover denken en voelen wél kunnen veranderen.

Iedereen heeft mislukkingen in zijn rugzakje van levenservaringen zitten. Hoe we met deze negatieve ervaringen omgaan hebben we zelf in de hand. Het komt er op neer om iedere mislukking te zien als een leerervaring, een deel van de reis vooruit. Het laat zien dat de (berekende) risico's die we nemen twee kanten op kunnen, mislukken of slagen. Door bereid te zijn deze risico's te nemen maken we voor onszelf de weg vrij om mogelijks grote successen te boeken.

In theorie klinkt dit alvast goed, maar hoe zetten we in ons professionele leven precies faalangst om in een voordeel?

Als we falen, maken we ons zorgen dat we gestraft worden en schamen we ons, dus proberen we falen kost wat kost te voorkomen. Dat hoeft echter niet zo te zijn. De eerste stap is het overwinnen van onze faalangst, deze drie tips kunnen daarbij helpen.

1. Vind de voordelen van mislukkingen uit het verleden

Ieder nadeel heb zijn voordeel, zelfs als ze op dit moment moeilijk te zien of te waarderen is. Door te oefenen op het vinden van voordelen bij mislukkingen uit het verleden, kan je dit talent ontwikkelen, waardoor het bij iedere toekomstige mislukking gemakkelijker wordt om de voordelen ervan sneller in te zien.

Concreet gaat het zo: kies een mislukking uit je rugzak met levenservaringen en schrijf drie dingen op die je ervan leerde. Als je bijvoorbeeld ooit eens een belangrijke deadline hebt gemist, heb je misschien geleerd dat je beter prioriteiten moet stellen, nee moet zeggen tegen meer projecten of het perfectionisme moet afzwakken. Stel jezelf de vraag: Heb je je gedrag gewijzigd om gelijkaardige mislukkingen in de toekomst te voorkomen? Zo niet, neem dan nu de tijd om een paar kleine veranderingen door te voeren.

Vraag daarna aan enkele vrienden hoe zij voordeel gehaald hebben uit hun mislukkingen. Bijvoorbeeld, een ex-collega van mij publiceerde ooit een fout in de eerste nieuwsbrief van haar eigen bedrijfje, waardoor ze nu alles 2x naleest voor ze publiceert. Als je de eer krijgt om te zien of te weten te komen hoe iemand anders zijn mislukking overwint kan je je eigen angsten relativeren en zal je sneller de voordelen van je eigen fouten inzien.

Veel deskundigen uit het bedrijfsleven vertellen je dat je onmiddellijk na je mislukking moet reflecteren over de ervaring om er zoveel mogelijk van te leren. Hou echter in gedachten dat emoties hoog kunnen oplaaien na een mislukking en dat het moeilijker zal zijn om dan meteen met effectieve oplossingen te komen. Soms is het beter om even te wachten tot de pap gekoeld is.

2. Zie falen als een uitdaging

Het uitvoeren van belangrijke taken - taken waar je kan mislukken - is stresserend. Hoe je met deze stress omgaat is helemaal jouw beslissing.

Als je stress als een bedreiging ervaart, zoals velen van ons dat doen, zal je lichaam zich voorbereiden op een gevecht - je zal ook werkelijk het gevoel hebben dat je in een gevecht zit. Aan de andere kant, als je ervoor kiest om deze stress als een uitdaging te zien, dan denk je eerder dat je in staat bent om er mee om te gaan. Dankzij het kalmerende effect dat dit op je lichaam heeft zul je eigenlijk competenter reageren en minder snel falen, een leuke bonus.

Om je mindset te veranderen van angst naar uitdagingen, moet je nadenken over de uitdagingen uit het verleden die je hebt overwonnen. Laten we zeggen dat je je zorgen maakt over een gesprek met je baas. Neem even de tijd om terug te denken aan eerdere vergaderingen. Was je succesvol? Wat heb je precies gedaan? Als je jezelf eraan herinnert dat het je vroeger gelukt is, lijkt de taak voor je niet zo onoverkomelijk.

Visualiseer vervolgens je succes. Door je voor te stellen dat je het goed doet, voel je je positiever, wat je prestaties kan verbeteren. Aan de andere kant, als je herkauwt over wat er mis kan gaan, bouw je je angst op, waardoor de mislukking die je vreest waarschijnlijker wordt.

Hou ook in je achterhoofd dat het volstrekt normaal is om fysieke gewaarwordingen te blijven voelen (vb. zenuwen en trillen), als het je lukt om je hersenen te manipuleren bij het stoppen van denken aan falen. Als je ze opmerkt, probeer ze te zien als positieve energie, opwinding en goede stress, als bewijs voor jezelf dat wat je doet belangrijk voor je is.

3. Behandel jezelf vriendelijk als je mislukt

Er zullen nooit genoeg uren in de dag zijn om je uiterste best te doen op elk project. Je zult tijd tekort hebben, een fout maken of jezelf teleurstellen. In deze momenten ben je vaak kwaad op jezelf. Of je kan ervoor kiezen om vriendelijk te zijn voor jezelf, kleine stapjes nemen om het schuldgevoel en de schaamte te verminderen.

Eén manier om vriendelijk te zijn voor jezelf is zelfzorg. Een vriend zoeken waar je mee kan praten en die met je meeleeft kan je helpen. Of je kan kiezen voor een ontspannende activiteit die je helpt om te gaan met intense negatieve emotie, sport vb. Net zoals bij sport is het ook belangrijk om regelmatig te oefenen op zelf-medeleven als je fouten maakt. Iedereen maakt fouten, iedereen faalt en het is niet nodig om jezelf hiermee te pesten, je schuldig te voelen of jezelf af te breken. Deze attitude helpt je niet vooruit, maar houdt je gevangen in de negatieve spiraal van de faalangst. Probeer in plaats hiervan een positieve dialoog met jezelf te houden. Praat met jezelf alsof je tegen een vriend of vriendin zou praten, vriendelijk, ondersteunend en zorgzaam. Je zal merken dat je sneller je fouten erkent en de volgende keer beter doet.

Met deze drie tips in je achterhoofd kan je gemakkelijker faalangst op het werk en in je dagelijkse leven overwinnen. Mijn professionele carrière verloopt niet vlekkeloos, ik faal nog steeds, bijna iedere dag in iets, maar omdat ik bereid ben om het te blijven proberen, boek ik soms ook successen. Ben jij bereid om te leren uit mislukkingen en meer succes te boeken? Let's try this!

Groetjes,
Sofie Merckx

Bron:
Berkely Univerisity - Greater Good Science: Three Ways to Overcome Fear of Failure at Work

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/loyalty.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/engagement.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/welzijn.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/performance.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/cultuur.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/leadership.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/change.html

In de kijker_$type=sticky$meta=0$count=4$cate=1$show=/p/over-ons.html

In de kijker_$type=sticky$meta=0$count=4$cate=1$show=/p/contact.html

In de kijker_$type=sticky$meta=0$count=4$cate=1$show=post

$type=carousel$show=post

Naam

change,3,cultuur,19,engagement,17,leadership,14,loyalty,2,performance,8,welzijn,18,
ltr
item
HR Nieuws: 3 tips om faalangst op het werk te overwinnen
3 tips om faalangst op het werk te overwinnen
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhK-GbeaTMtay0dcBHI05GCAH2W6s46tJJeXZHuKQ_LfbrpHSN4PRo19ihWTSCJe3M56rphteYjdaJNKhTF_hQLVXVLzeh_ZWiYqc0MXDIvRPRCKc_dTCLPPRif3glPDaGEr0zB1QPtt1W2/s640/faalangst.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhK-GbeaTMtay0dcBHI05GCAH2W6s46tJJeXZHuKQ_LfbrpHSN4PRo19ihWTSCJe3M56rphteYjdaJNKhTF_hQLVXVLzeh_ZWiYqc0MXDIvRPRCKc_dTCLPPRif3glPDaGEr0zB1QPtt1W2/s72-c/faalangst.jpg
HR Nieuws
https://www.hrnieuws.be/2018/10/faalangst-op-het-werk-overwinnen.html
https://www.hrnieuws.be/
https://www.hrnieuws.be/
https://www.hrnieuws.be/2018/10/faalangst-op-het-werk-overwinnen.html
true
2714285598306982913
UTF-8
Alle berichten Geen berichten gevonden BEKIJK ALLES Lees meer Antwoord Cancel antwoord Delete Door Home BLZ BERICHTEN Bekijk alles AANBEVOLEN LABEL ARCHIEF ZOEK ALLE BERICHTEN Geen berichten gevonden Back Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September October November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec zoaps 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volg THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy