$type=grid$meta=0$readmore=0$snippet=0$count=4$show=home

$type=ticker$meta=0$readmore=0$snippet=0$columns=4$count=9$show=home

3 verrassende tips voor meer geëngageerde en gelukkige teams

Geëngageerde en gelukkige teams van medewerkers, hoe creëert u ze?

Tot voor kort meed ik elk artikel dat over dit thema ging.  Omdat ik geloof dat 'geluk' geen doel op zich mag of kan zijn. Bovendien ben ik ervan overtuigd dat men met gelukkige mensen alleen een bedrijf niet noodzakelijk succesvol maakt.

Tot ik onlangs een interview zag met Dan Buettner, de National Geographic Fellow. Deze succesvolle onderzoeker en schrijver reisde de hele wereld rond en vond zo plekken - "Blue Zones" - waar hoge percentages van de bevolking een verbluffend lange levensduur hebben en in staat blijken hun gezondheid en vitaliteit te behouden tot ze ouder dan 80, 90 of zelfs 100 zijn. En aangezien gezondheid, vitaliteit en geluk hand in hand gaan, ontdekte Dan zo een aantal uiterst interessante feiten over menselijk geluk!

Het is dit interview met Dan Buettner dat me getriggerd heeft om deze blog te schrijven, omdat hij toch wel een hele verrassende analyse brengt over geluk.

Maar voor ik met u zijn meest verrassende inzichten en tips deel, en deze vertaal naar de werkvloer, wil ik u eerst een vraag stellen:

Uw doel is (uiteraard!) om een oprecht gelukkig leven te leiden. Als u uit onderstaande opties ééntje zou mogen kiezen die voor u de beste reflectie is van dat gelukkig leven, voor welke optie zou u gaan?
  1. U kiest ervoor een leven te leiden dat volledig in lijn ligt met uw missie, een leven dat u vervulling geeft. U oefent een job uit die echt in lijn ligt met uw waarden, u bent gelukkig maar u verdient niet noodzakelijk massa's geld.
  2. U kiest ervoor een job uit te oefenen waar u elke dag hard werkt en het beste van uzelf geeft. U verdient massa's geld en de kans dat u op het einde van uw carrière schatrijk bent is bijzonder groot.
  3. U kiest voor een leven waarin u elke dag veel vreugde ervaart, waarin persoonlijk contact een grote rol speelt en waarbij u elke dag 6 à 7 uur doorbrengt met uw vrienden en familie. Kortom, u beleeft elke dag vele intense momenten van vreugde en plezier.
- Indien u kiest voor optie 1, dan raadt Dan u aan om in Denemarken te gaan wonen.
- Indien u kiest voor optie 2, dan verhuist u best naar Singapore.
- En kiest u voor optie 3, dan reist u best door naar Costa Rica.

Het feit dat deze 3 verschillende scenario's verschillende mensen gelukkig kunnen maken, is het beste bewijs dat "geluk" zich niet zomaar simpelweg laat definiëren: geluk betekent niet voor iedereen hetzelfde en er bestaan verschillende vormen van geluk!

Dit begint met het feit dat, volgens Dan, een mens voor 50% genetisch geconfigureerd is om zich meer of minder gelukkig te voelen: mensen die meer 'geluk genen' hebben, zullen zich op een schaal van 1 tot 10 een 9 geven als ze op het toppunt van hun geluk zijn, terwijl mensen die minder van die 'geluk genen' bezitten zichzelf slechts een 6 zullen geven als ze op het toppunt van hun geluk zijn.

Maar los van die genetische code, blijft er natuurlijk nog 50% over om wél impact op uit te oefenen. En wat die 50% betreft, vergelijkt Dan geluk met het recept voor een heerlijke cake waar verschillende ingrediënten voor nodig zijn.

Uit de resultaten van Dan's onderzoek, heb ik voor u de 3 ingrediënten geselecteerd die mij het belangrijkst leken, en in elk geval relevant zijn in een bedrijfscontext: PLEASURE, PURPOSE en PRIDE!

PLEASURE staat voor het plezier, de vreugde, de positieve emoties en ervaringen van elke dag
PURPOSE staat voor de drijfveer, de passie, het gevoel van zingeving en verbondenheid
PRIDE staat voor het algemeen gevoel van diepe tevredenheid

Dit zijn 3 ingrediënten waar u binnen uw bedrijf wél impact op uit kan oefenen om meer gelukkige en geëngageerde medewerkers te creëren, en zo het geheim van de "Blue Zones" te vertalen naar uw werkvloer.

Ik vertel u graag hoe:

1. Creëer een aangename werkomgeving

Dan zegt dat iemands woonomgeving een cruciale invloed heeft op zijn of haar geluksniveau. Uit zijn onderzoek blijkt dat mensen die in de buurt van een natuurgebied wonen, of in de buurt van water of gebergten, over het algemeen een heel pak gelukkiger zijn.

Vermits een gemiddelde werknemer gemakkelijk 8, 9 of zelfs 10 uur per dag op zijn werk doorbrengt, trekken we dus uiteraard best die lijn door naar de werkomgeving! Ook daar is vertoeven in een aangename omgeving belangrijk: een omgeving waar voldoende licht is, een die energie geeft, met inspirerende foto's of boodschappen aan de muur, wat groen, gebouwd met duurzame materialen, enzoverder enzovoort… dit lijken misschien kleine details, maar ze dragen in belangrijke mate bij tot het geluksgevoel van uw medewerkers!

2. Werk aan een positieve bedrijfscultuur

Medewerkers die zich verbonden voelen met de waarden en missie van de organisatie waarvoor ze werken zijn niet alleen gelukkiger, maar ook veel meer geëngageerd.

Daarom is het belangrijk mensen aan te werven in functie van die waarden en missie: als uw en hun waarden gealigneerd zijn, is dit van onschatbare waarde voor uw organisatie!

En eens aan deze basisvoorwaarde van gealigneerde waarden voldaan is, is het natuurlijk net zo belangrijk die PURPOSE waarover Dan spreekt - dat gevoel van zingeving dat onmisbaar is om geluk te kunnen ervaren - als het ware in het DNA van uw medewerkers te krijgen. Want hoe meer mensen het gevoel hebben dat ze zinvol werk doen en op een positieve manier bijdragen tot het succes van uw organisatie, hoe sterker ze zich verbonden voelen en hoe gelukkiger ze zijn. Boodschappen die alleen aan de muur hangen en niet doordringen in het hart van uw medewerkers, zijn een ronduit verloren investering…

Ontdek hier hoe u de waarden en missie van uw bedrijf in het DNA van uw medewerkers krijgt.

3. Investeer in emotionele verbinding

Volgens Dan zijn mensen die regelmatig persoonlijk contact hebben veel gelukkiger dan mensen die nooit achter hun PC uitkomen. In Costa Rica (1 van de "Blue Zones"), bijvoorbeeld, worden steden en handelszaken zo gebouwd dat ze het menselijk contact verhogen… en met succes, blijkbaar!

Zorg dus via social recognition dat mensen zich écht met elkaar verbonden voelen en creëer een omgeving waarin dit aspect gefaciliteerd wordt door te investeren in een positieve en waarderende omgeving: zo stimuleert u automatisch meer persoonlijk contact en krijgt u een werkomgeving met positieve mensen, mensen die elkaar graag zien, mensen die in elkaar geloven en mensen die het beste met elkaar voorhebben. Kortom, een omgeving waarin vriendschappen kunnen groeien!

Niets is immers zo erg als elke dag te moeten werken in een toxische omgeving waar jaloezie en pesterijen gedijen. Zo'n omgeving maakt mensen niet alleen ongelukkig, ze zorgt er op termijn ook gegarandeerd voor dat mensen ziek worden!


Dus nu u de belangrijkste geluksingrediënten kent en weet hoe u ze kan vertalen naar de werkvloer, hebt u geen excuus meer om geen boost te geven aan het geluksgehalte in uw bedrijf! Creëer een omgeving waar mensen zich emotioneel gedragen en veilig voelen, en elke dag met goesting komen werken. Kortom: creëer uw eigen Blue Zone!

Wij helpen u alvast graag met veel PLEASURE, PURPOSE en PRIDE op weg…

Echt blije mensen zitten niet alleen maar tevreden te zijn. Ze maken dingen mogelijk. - Dan Buettner

Nathalie Arteel
Leading Angel Arteel Group
Auteur boek 'Durf, leef & onderneem'

Meer over Dan Buettner en zijn boeken
Doe zelf de True Happiness Test

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/loyalty.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/engagement.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/welzijn.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/performance.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/cultuur.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/leadership.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/change.html

In de kijker_$type=sticky$meta=0$count=4$cate=1$show=/p/over-ons.html

In de kijker_$type=sticky$meta=0$count=4$cate=1$show=/p/contact.html

In de kijker_$type=sticky$meta=0$count=4$cate=1$show=post

$type=carousel$show=post

Naam

change,3,cultuur,19,engagement,17,leadership,14,loyalty,2,performance,8,welzijn,18,
ltr
item
HR Nieuws: 3 verrassende tips voor meer geëngageerde en gelukkige teams
3 verrassende tips voor meer geëngageerde en gelukkige teams
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEin0LTf44-lUqwObms2vpipiGl8nf4hI0LGhyEvIi58nBujtcs0L8iXimBBJaXtReuMwTlfUxne4WDNxOxhV_I4yHUdGzoo8JAnFtlgGFCqv72f-hk-sybPVr8G24BQGUwwqabcfRUBzH_X/s640/Engaged+and+happy+teams+at+work.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEin0LTf44-lUqwObms2vpipiGl8nf4hI0LGhyEvIi58nBujtcs0L8iXimBBJaXtReuMwTlfUxne4WDNxOxhV_I4yHUdGzoo8JAnFtlgGFCqv72f-hk-sybPVr8G24BQGUwwqabcfRUBzH_X/s72-c/Engaged+and+happy+teams+at+work.jpg
HR Nieuws
https://www.hrnieuws.be/2018/08/meer-geengageerde-en-gelukkige-teams.html
https://www.hrnieuws.be/
https://www.hrnieuws.be/
https://www.hrnieuws.be/2018/08/meer-geengageerde-en-gelukkige-teams.html
true
2714285598306982913
UTF-8
Alle berichten Geen berichten gevonden BEKIJK ALLES Lees meer Antwoord Cancel antwoord Delete Door Home BLZ BERICHTEN Bekijk alles AANBEVOLEN LABEL ARCHIEF ZOEK ALLE BERICHTEN Geen berichten gevonden Back Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September October November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec zoaps 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volg THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy