$type=grid$meta=0$readmore=0$snippet=0$count=4$show=home

$type=ticker$meta=0$readmore=0$snippet=0$columns=4$count=9$show=home

Dit moet elke ouder lezen

Elke ochtend je kind met goesting uit bed zien springen wanneer de wekker gaat… Ongeduldig om weer naar school te gaan. Het overkwam mij het afgelopen schooljaar wanneer mijn zoon Tim (10) in het vijfde leerjaar zat bij meester Peter.

Maar het was ooit anders. Wanneer ik terug denk aan de tijd dat mijn dochter jong was. Elke ochtend was toen een strijd.

Wat maakt meester Peter nu zo bijzonder? Wat doet meester Peter anders zodat zelfs oud-leerlingen van hem dertig jaar later nog over hem spreken? Hoe komt het dat bijna alle kinderen op het einde van het schooljaar huilen wanneer ze afscheid moeten nemen van meester Peter?

Graag deel ik met u mijn verrassende inzichten en hoe verbazend nauw zijn aanpak aansluit bij onze bedrijfswereld.

1. Meester Peter heeft slechts Ă©Ă©n missie


“Ervoor zorgen dat elk kind graag naar school gaat.” Dat was voor hem de reden om te kiezen voor het onderwijs.
Alles wat hij doet of elk initiatief dat hij neemt, kadert in deze missie. Hij wil zoveel mogelijk positieve en overgetelijke momenten creëren samen met zijn leerlingen.

Wat is uw missie, wat geeft u energie? Is het duidelijk waarom u doet wat u nu doet?

2. Meester Peter gelooft dat elk kind ongelofelijk veel talenten in zich draagt


Daarom wil hij  er alles voor doen om deze talenten bij elk kind naar boven te brengen en verder te ontwikkelen. Dat is zijn absolute prioriteit en is voor hem belangrijker dan het behalen van topscores.
Zo organiseert hij bijvoorbeeld elk jaar een musical waarbij alle leerlingen worden uitgenodigd om hun talenten te tonen door mee te zingen, dansen, acteren en creatief te zijn.
Als er Ă©Ă©n ding is dat de leerlingen van meester Peter nooit zullen vergeten is het wel de musical. Zo mooi om te zien hoe kinderen tijdens de musical openbloeien en hoe er talenten naar boven komen waarvan niemand zich bewust was dat ze die hadden.

Wat doet u om uw medewerkers of collega’s te stimuleren om hun talenten naar buiten te brengen?

3. Meester Peter geeft nooit straf


Meester Peter wil in de eerste plaats het beste bij zijn leerlingen naar boven halen en doet dit door zich te focussen op het positieve. Hij verstaat de kunst om elke leerling het gevoel te geven dat hij of zij de meest belangrijke persoon op aarde is. Hij spreekt continu zijn verwondering over hen uit, en moedigt ze aan om telkens hun grenzen te verleggen. Wanneer kinderen toch iets doen dat hem emotioneel pijn doet, dan zal hij hij dit ook tonen door zich kwetsbaar op te stellen.

Hoeveel keer geeft u een compliment wanneer iemand uit uw omgeving iets goed doet?

4. Meester Peter breekt af en toe het script


Wat het voor meester Peter heel erg moeilijk maakt vandaag is de overload aan administratie waarmee hij geconfronteerd wordt. Dat zuigt bij hem heel wat energie weg.
Ook het gebrek aan vertrouwen tussen de overheid, de leerkrachten en de ouders zorgt ervoor dat hij tien keer zoveel zal nadenken voor hij nog initiatief neemt.
Dat alles maakt dat de job van een leerkracht mentaal erg zwaar wordt.

Meester Peter geeft toe dat hij steeds voorrang zal geven aan het welzijn van de leerling zelf en minder aan het rapporteren van zijn lessen tot in het kleinste detail, ook al wordt dit van hem verwacht.
Soms breekt hij ook het script en kiest hij ervoor om samen met zijn leerlingen er eens op uit te trekken – als hij merkt dat ze mentaal moe zijn –  in plaats van hun hoofdje nog meer vol te proppen met leerstof omdat de wet dit voorschrijft. “Laat een kind, een kind zijn”, is zijn leuze. Zo ging hij op het einde van het schooljaar samen met zijn leerlingen zwemmen en hebben ze de afvaart van de Dijle gedaan in plaats van de laatste dagen nog les te geven.

Om dit alles te kunnen waarmaken, investeert hij elke dag in zijn fysieke en mentale gezondheid, zodat hij het beste van zichzelf kan geven in de klas.
Daarnaast staat hij ook regelmatig op om 4u30 om leuke iniatieven voor te bereiden en om ervoor te zorgen dat hij zijn andere taken kan bolwerken.

Breekt u soms ook eens uw script om een bijzonder moment van verbinding te creëren in de organisatie waar u werkt in plaats van u te verschuilen achter uw computer? Investeert u ook bewust elke dag in uw fysieke en mentale gezondheid opdat u elke dag het beste van uzelf kan geven?

5. Meester Peter laat zich leiden door zijn kompas


Om zijn missie te kunnen volbrengen, werkt hij met een kompas zodat hij ook in moeilijke tijden de nodige positieve energie blijft genereren. Want zelfs na 34 jaar in het onderwijs, twijfelt hij af en toe aan zichzelf.
Zijn kompas wordt gevormd door zijn persoonlijke waarden en zijn missie.
Het is door de positieve energie en liefde die hij terugkrijgt van zijn leerlingen dat hij diep in zijn hart voelt dat hij goed bezig is.
Want vaak hoort hij het alleen maar wanneer er iets fout loopt.

Heeft u een waardenkompas om te navigeren in uw leven? Benoemt u ook de goede dingen bij iemand of focust u alleen op de dingen die fout lopen?

Geluk en verdriet

Terwijl ik deze blog schreef, voelde ik dikwijls een gevoel van geluk en verdriet tegelijkertijd door me heen stromen.
‘Geluk’ omdat ik dankbaar ben dat mijn zoon in het vijfde en zesde leerjaar meester Peter als leerkracht heeft. Geluk omdat er in deze chaotische wereld nog zulke mensen bestaan als meester Peter. Hij is een voorbeeld van iemand die zijn roeping gevolgd heeft door zich elke dag in te zetten om het beste bij onze kinderen naar boven te brengen.
Zo zullen onze kinderen wanneer ze later groot zijn, op hun beurt de juiste waarden kunnen uitdragen en een positief verschil kunnen maken in deze uitdagende wereld.
Geluk omdat ik zelf ook dankzij mijn wiskundeleerkracht juf Sys ben uitgegroeid tot een gelukkige, gezonde en ondernemende vrouw.

‘Verdriet’ omdat ik besef dat er zowel in het onderwijs als in onze bedrijfswereld hoge nood is aan mensen zoals meester Peter.
Mensen met een missie, mensen met de juiste waarden, mensen die zich vooral laten leiden door hun hart en die blijven investeren in zichzelf. Mensen die af en toe het script durven te breken.

In onze bedrijfswereld kunnen wij dit gedrag stimuleren door te bouwen aan een positieve cultuur. Een cultuur waarin mensen zich veilig voelen, een cultuur van vertrouwen waarin mensen worden aangemoedigd en uitgedaagd, een cultuur waar mensen gewaardeerd worden voor hun inzet.

Dankjewel meester Peter en dankjewel aan alle leerkrachten om je elke dag in te zetten en het beste van jezelf te geven. Het is mede dankzij jullie dat onze kinderen later zullen uitgroeien tot wijze en liefdevolle mensen.

Mijn oproep aan de lezer: graag nodig ik je uit om een woordje van dank te uiten (mondeling of schriftelijk) op het einde van dit schooljaar aan iemand die voor jou het verschil heeft gemaakt.

Nathalie Arteel
Mama van Tim en Michaëla
Leading Angel Arteel Group
Recognition Expert

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/loyalty.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/engagement.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/welzijn.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/performance.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/cultuur.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/leadership.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/change.html

In de kijker_$type=sticky$meta=0$count=4$cate=1$show=/p/over-ons.html

In de kijker_$type=sticky$meta=0$count=4$cate=1$show=/p/contact.html

In de kijker_$type=sticky$meta=0$count=4$cate=1$show=post

$type=carousel$show=post

Naam

change,3,cultuur,19,engagement,17,leadership,14,loyalty,2,performance,8,welzijn,18,
ltr
item
HR Nieuws: Dit moet elke ouder lezen
Dit moet elke ouder lezen
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgflH2oD5VjJWhF1owhVdfYkkaV2-071O6NooRrbhgnLZkNUl8mIx-O_ZnTuySIOMqOnv8iJFB_ggZfB5uDIN1F3PGynzoYkU9IO6JZBhSSj_7GMDO89ctOGCUQcqKp4wB0vSdOueX3GMgV/s640/meester-peter.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgflH2oD5VjJWhF1owhVdfYkkaV2-071O6NooRrbhgnLZkNUl8mIx-O_ZnTuySIOMqOnv8iJFB_ggZfB5uDIN1F3PGynzoYkU9IO6JZBhSSj_7GMDO89ctOGCUQcqKp4wB0vSdOueX3GMgV/s72-c/meester-peter.jpg
HR Nieuws
https://www.hrnieuws.be/2018/06/dit-moet-elke-ouder-lezen.html
https://www.hrnieuws.be/
https://www.hrnieuws.be/
https://www.hrnieuws.be/2018/06/dit-moet-elke-ouder-lezen.html
true
2714285598306982913
UTF-8
Alle berichten Geen berichten gevonden BEKIJK ALLES Lees meer Antwoord Cancel antwoord Delete Door Home BLZ BERICHTEN Bekijk alles AANBEVOLEN LABEL ARCHIEF ZOEK ALLE BERICHTEN Geen berichten gevonden Back Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September October November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec zoaps 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volg THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy