$type=grid$meta=0$readmore=0$snippet=0$count=4$show=home

$type=ticker$meta=0$readmore=0$snippet=0$columns=4$count=9$show=home

Nieuwe inzichten in het veranderen van bedrijfscultuur

Een organisatie heeft strategische doelstellingen nodig en een aanpak om deze te bereiken. Maar strategie is niet de enige hefboom voor organisatiesucces. Cultuur is er een andere. En cultuur heeft een grotere impact dan strategie, elke keer opnieuw. Cultuur is trouwens altijd, of je dat nu wil of niet. Vandaar het belang om je eigen, onweerstaanbare bedrijfscultuur te creëren.

Cultuurverandering is moeilijk - maar haalbaar

Cultuur is ongrijpbaar omdat ze verankerd is in onuitgesproken gedrag, in mentaliteit en in sociale patronen. Omdat cultuur daarnaast ook ingebed is in alle organisatiesystemen, is een ingrijpende cultuuromslag moeilijk en vraagt elke evolutie tijd.

Cultuur is als de wind. Ze is onzichtbaar, maar het effect ervan kan worden gezien en gevoeld.

Veel deskundigen gaan zelfs zo ver om te stellen dat 70% van alle veranderinspanningen faalt. Maar alsjeblieft, geloof niet zomaar alles wat je leest! Het is wat sommige mensen 'nepnieuws' zouden noemen. In een Harvard Business Review artikel uit juli 2017 ontkracht Nick Tasler deze stelling terecht als een mythe. Zijn conclusie? Ja, verandering is moeilijk en vergt aanzienlijke inspanningen, maar ze is niet gedoemd te mislukken. In feite heb je een hogere kans om te slagen dan om te falen!

De beste manier om de bedrijfscultuur te veranderen

Er zijn evenveel benaderingen van cultuurverandering als er consultants, experts of academici rondlopen die professioneel met deze materie bezig zijn.

Het is mogelijk - in feite van vitaal belang - om de bedrijfsprestaties te verbeteren via cultuurverandering (B. Groysberg)

Een zeer grondige studie van organisatiecultuur die eruit springt, is The Culture Factor zoals deze werd gepubliceerd in de januari-februari 2018 uitgave van de HBR. Daar identificeren de onderzoekers vier hefbomen voor het doen evolueren van een organisatiecultuur.

1. Formuleer wat je wil
Start met het analyseren van je huidige cultuur. Kies een raamwerk dat gemakkelijk te begrijpen is en dat in de hele organisatie openlijk kan worden besproken. Omdat cultuur vaag en verborgen is, helpt het als je verwijst naar tastbare problemen, zoals de druk van de markt of de uitdagingen die groei met zich meebrengt. Medewerkers zullen het zo beter begrijpen en de noodzaak tot verandering makkelijker aanvaarden.

2. Selecteer en ontwikkel leiders die aansluiten bij de gewenste cultuur
Leiders zijn belangrijke katalysatoren voor gedragsverandering alle niveaus en kunnen een veilig klimaat creëren om het gewenste gedrag in de praktijk te brengen. Rekruteer nieuwe managers en ontwikkel bestaand leiderschap zodat ze de nieuwe cultuur begrijpen en beseffen hoe ze een rol kunnen spelen bij het ondersteunen van de verandering. Bereid je bovendien voor op onvermijdelijk - en vaak gewenst - verloop onder leidinggevenden.

3. Stimuleer conversaties over cultuur
Om de gedeelde normen en waarden in een organisatie te beïnvloeden, praat men best met elkaar over de verandering. Gebruik roadshows, tours of gestructureerde groepsdiscussies om de verandering te ondersteunen. Moedig gesprekken op sociale mediaplatformen aan. Je kunt storytelling ook gebruiken om voorbeelden van cultureel gealigneerd gedrag te delen (zie bijvoorbeeld RecognizePeers, een praktisch instrument om de bedrijfscultuur te stimuleren).

4. Versterk de gewenste verandering door organisatieontwerp
Breng de structuren, systemen en processen van uw bedrijf in lijn met je gewenste cultuur. Performance management kan bijvoorbeeld worden gebruikt om werknemers aan te moedigen om de bedrijfswaarden te doen leven. Training kan de cultuur versterken naarmate de organisatie groeit en nieuwe mensen erbij komen.

Als je nadenkt over je aanpak voor cultuurverandering, lees dan misschien ook Culture transformation: 11 Lessons learned from 11 top consultancies.

Koen Schreurs
Motivation & Recognition Expert

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/loyalty.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/engagement.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/welzijn.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/performance.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/cultuur.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/leadership.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/change.html

In de kijker_$type=sticky$meta=0$count=4$cate=1$show=/p/over-ons.html

In de kijker_$type=sticky$meta=0$count=4$cate=1$show=/p/contact.html

In de kijker_$type=sticky$meta=0$count=4$cate=1$show=post

$type=carousel$show=post

Naam

change,3,cultuur,19,engagement,17,leadership,14,loyalty,2,performance,8,welzijn,18,
ltr
item
HR Nieuws: Nieuwe inzichten in het veranderen van bedrijfscultuur
Nieuwe inzichten in het veranderen van bedrijfscultuur
https://3.bp.blogspot.com/-AXNb50Qm0pE/WlzNg2RsYWI/AAAAAAAAcR8/k007Ja6URPM0pzz7aULJ9KGsx6ZrbnaPACLcBGAs/s640/changing-workplace-culture.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-AXNb50Qm0pE/WlzNg2RsYWI/AAAAAAAAcR8/k007Ja6URPM0pzz7aULJ9KGsx6ZrbnaPACLcBGAs/s72-c/changing-workplace-culture.jpg
HR Nieuws
https://www.hrnieuws.be/2018/01/nieuwe-inzichten-in-het-veranderen-van.html
https://www.hrnieuws.be/
https://www.hrnieuws.be/
https://www.hrnieuws.be/2018/01/nieuwe-inzichten-in-het-veranderen-van.html
true
2714285598306982913
UTF-8
Alle berichten Geen berichten gevonden BEKIJK ALLES Lees meer Antwoord Cancel antwoord Delete Door Home BLZ BERICHTEN Bekijk alles AANBEVOLEN LABEL ARCHIEF ZOEK ALLE BERICHTEN Geen berichten gevonden Back Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September October November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec zoaps 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volg THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy