$type=grid$meta=0$readmore=0$snippet=0$count=4$show=home

$type=ticker$meta=0$readmore=0$snippet=0$columns=4$count=9$show=home

5 toptips om uit te groeien tot een gelukkige, gezonde en succesvolle vrouw

Wie wordt er niet geboeid door een knappe vrouw of een succesvolle man, zo iemand die 'straalt' en die het gemaakt heeft in het leven? 'Hoe doen ze dat toch', 'wat is hun geheim?'.

De media doet geloven dat dit allemaal vanzelf gaat, dat het een kwestie is van 'geluk'. Of dat het dankzij enkele eenvoudige receptjes voor iedereen mogelijk is. We worden dagelijks overstelpt met boodschappen hoe we tot deze 'selecte' groep kunnen behoren. En dat willen wij dit toch zo graag geloven…

Op basis van mijn persoonlijk verhaal leest u hieronder wat ik gedaan heb om uit te groeien tot een gezonde, gelukkige en ondernemende vrouw.

Mijn droom om mooi en slank te worden

Als klein meisje droomde ik ervan om slank en mooi te zijn en vooral later genoeg geld te hebben om altijd mooie kledij te kunnen dragen. Ik keek op naar alle sportieve en knappe meisjes van mijn klas en dacht dat die meisjes beter en getalenteerder waren dan ikzelf.

Ik geloofde in geen geval dat ook ik tot deze groep kon behoren. Ik kwam immers uit een gezin waar mijn mama moest vechten voor elke cent en ik beschouwde mezelf als dom.

Ik behoorde in die tijd tot de groep van meisjes die 'vroeg rijp' waren, wat betekende dat ik al op zeer jonge leeftijd borstjes kreeg. Dat maakte me nog meer verlegen. Mijn mama probeerde me te overtuigen om toch fier te zijn op wat de natuur me geschonken had en dat ik dit mooie geschenk moest koesteren.

Ondanks mijn minderwaardigheidscomplex besefte ik na verloop van tijd dat ik hier trots op mocht zijn.

Zo leerde ik op mijn elfde levensjaar mijn eerste 'goede gewoonte' en dit was om elke ochtend mijn borstjes met ijskoud water af te spoelen. Want volgens mijn mama kreeg ik hiervan stevige borsten als ik groot was.

Wat je aandacht geeft groeit of verbetert... en ja hoor, 39 jaar later doe ik dit nog steeds en ben ik nog steeds heel dankbaar dat ik haar wijze raad heb opgevolgd.

Dit was mijn eerste stap in het creëren van goede gewoontes. Het feit dat ik elke dag enkele minuten tijd vrij maak om dit ritueel (nu nog steeds) toe te passen, ook al heb ik geen zin en zeker niet in de winter, heeft mijn zelfvertrouwen een eerste boost gegeven.

Mijn eerste kleine successen

Omwille van deze eerste stap, geloofde ik erin dat ik ook wel andere dingen kon doen die me zouden helpen om mezelf beter te voelen. Ik begon meer aandacht te schenken aan mijn lichaam en mijn gezondheid. Zo ben ik op mijn twintigste beginnen te lopen. Eerst tien minuutjes, drie keer per week. Wanneer dit lukte ben ik steeds een stapje verder gegaan.

Als kind haatte ik sporten omdat ik zwaarlijvig was en niet geloofde dat ik dit zou kunnen. Ik was trouwens steeds de laatste van de klas wanneer wij rond het sportveld moesten lopen tijdens de turnles. Stilletjes aan lukte het me om verder en verder te lopen, en miste ik het zelfs wanneer ik een keer had overgeslagen. Het lopen versterkte mijn zelfbeeld en ik kwam geleidelijk in een positieve spiraal terecht.

Deze kleine succesjes hebben me energie en zelfvertrouwen gegeven om meer te doen en zo ben ik ook gestart met gezond te eten.

Nu, dertig jaar later, loop ik gemiddeld 60 km per week, met een gemiddelde van 12 km/u, en weeg ik 10 kg minder dan op mijn twintigste. Op zich is dat misschien niet echt spectaculair, maar voor mij toch wel. Want door mezelf deze goede gewoontes aan te leren, ben ik uitgegroeid tot iemand met veel meer zelfvertrouwen en dit heeft ook een belangrijke impact gehad op mijn verder professioneel leven.

Ik heb geleerd dat ik ook kon uitgroeien tot 'iemand' gezond, gelukkig en succesvol en dat dit niet alleen was weggelegd voor de happy few. Ik heb geleerd dat niets vanzelf komt en dat 99% van de mensen die succesvol zijn, ervoor moeten werken. Maar mits je leert om stap per stap enkele goede gewoontes in te bouwen, dan wordt het uiteindelijk een tweede natuur.

Stap per stap je droom realiseren

Het creëren van deze goede gewoontes staat gelijk aan 'zelf-discipline'. Dingen doen die goed zijn voor je, of je er nu goesting voor hebt of niet. Je moet dit gewoon doen. Zie het als een soort spier die je ontwikkelt. Hoe meer jij jezelf leert om goede gewoontes in te lassen in je dagelijks leven, hoe makkelijker het voor je zal worden om dit te blijven volhouden.

We must all suffer from one of two pains: the pain of discipline or the pain of regret. The difference is discipline weighs ounces while regret weighs tons. - Jim Rohn

Stapje per stapje, dag na dag, maand na maand, jaar na jaar. Gewoon blijven volhouden, ook als het is wat moeilijker gaat. Want telkens als je een daad van discipline doet, groeit je zelfvertrouwen, genereer je meer energie en zal spontaan meer gaan stralen. En of dit nu betrekking heeft op je voedingspatroon of het leren omgaan met geld om zo een mooi kapitaal op te bouwen, de basismethode is steeds dezelfde.

Het fantastische aan dit fenomeen is dat je door het boeken van deze kleine successen automatisch meer succes zal aantrekken. Je komt dus in een positieve spiraal terecht, je straalt onbewust meer zelfvertrouwen uit. En dit heeft ook een positief effect op je denken. Je hebt immers geleerd om wilskracht te ontwikkelen en vol te houden.

Elke daad van discipline is dan ook rechtstreeks gelinkt aan je zelfvertrouwen. En hoe sterker je zelfbeeld, hoe beter je performance.

En dit is de belangrijkste component in het realiseren van je droom. Ik vergelijk het met de beklimming van een berg. Je start met de tocht, je hebt er zin in, jij kijkt naar de mooie top. Anderzijds weet je ook dat je tijdens deze tocht misschien wel hindernissen zal tegenkomen of dat de weersomstandigheden plots kunnen veranderen. En misschien ga je het wel heel erg moeilijk krijgen. Maar doordat je geleerd hebt om wilskracht te ontwikkelen en dit stap per stap aan te pakken, doordat je geleerd hebt om in jezelf te geloven en vol te houden, zal je je niet van je stuk laten brengen. Jij zal blijven kijken naar de top en zal hem bereiken, ook al kost het wat meer tijd.

Meer intens genieten van het leven

Doordat je leert wat het betekent om zelf-discipline op te bouwen, zal je des te meer kunnen genieten van andere momenten in het leven. Dit is net zo fantastisch.

Ik kan zelf veel meer genieten van een glas champagne of van een heerlijke maaltijd als ik gesport heb of hard gewerkt heb. De ervaring is veel intenser. En dit is met alles zo.

Door mijn intens professioneel leven, moet ik heel bewust keuzes maken en kan ik bijna nooit op privé-uitnodigingen ingaan. Maar als ik dan toch eens kies om deel te nemen aan een gezellige party, dan geniet ik er ook tweehonderd procent van.

Soms moet je doorbijten en vechten om dan net de weldaad ten volle te kunnen ervaren en waarderen van wat het leven je biedt.

Ook jij kan uitgroeien tot een gelukkig en succesvol iemand!

Vaak beseffen wij niet hoeveel positieve impact wij zelf op ons leven hebben. Wij laten ons te veel sturen door de omstandigheden van buitenaf en worden te afhankelijk van wat wij krijgen. Doordat wij niet meer in onze eigen krachten geloven, verliezen wij een stuk van onze weerbaarheid en zelfvertrouwen. En dan worden wij mak, onzeker en geraken wij mentaal en psychisch uit balans. Wij hebben immers niet meer geleerd om af en toe door te bijten, wij laten alleen makkelijke dingen toe in ons leven. Dingen die wat moeilijker zijn vermijden wij doelbewust, wij leren niet meer omgaan met tegenslag, frustratie, boosheid, liefdesverdriet... Allemaal dingen die tot het leven behoren en die ons uiteindelijk sterker maken.

Maar onze maatschappij is hard en je kan alleen maar je weg vinden wanneer je leert om wilskracht te ontwikkelen en kleine goede gewoontes te creëren die je helpen om sterker te staan in het leven. Die je helpen om meer zelfvertrouwen te creëren.

Door die kleine goede gewoontes in te lassen of zelf-discipline te leren ga je tevens bepaalde chemische stoffen in je lichaam aanmaken. Simon Sinek noemt ze de 'happy chemicals', die je helpen om een sterkere gezondheid uit te bouwen, mentaal en fysiek.

Zelf-disicpline is voor mij ook een stuk 'corporate social responsiblity'. Eerst investeren in jezelf. Alleen wanneer je zelf in balans bent, mentaal en fysiek, kan je ook iets betekenen voor je omgeving, gezin of voor je collega's op het werk.

Graag geef ik je vijf tips die je op weg kunnen helpen:

1. Creëer een eenvoudig stappenplan
Begin met het stellen van enkele doelen voor jezelf en maak een plan op. Denk ook heel erg goed na over jouw 'waarom'. Waarom wil je net dat doel realiseren?

Bijvoorbeeld: je wilt 10 kg vermageren. Schrijf je plan uit en maak een tijdslijn. Wees realistisch, verandering vraagt tijd. Deel het op in kleine stapjes die voor jou haalbaar zijn. Belangrijk is dat het doel van jou komt (en bijvoorbeeld niet van je partner), je moet het zelf echt willen. Zoniet lukt het niet.

2. Maak een vision board
Visualiseer hoe jij je zal voelen als je 10 kg lichter bent. En handel alsof je je doel al bereikt hebt. Beweeg je voort alsof je al tien kg lichter bent. Visualiseer dit niet alleen in je hoofd maar maak een bord met foto's van hoe jij er dan zal uitzien. Hang ook foto's aan je computer of in je badkamer of neem er enkele mee in je portefeuille.

Maak drie keer per dag enkele minuten vrij waarbij je je ogen sluit en je inbeeldt hoe je leven er zal uitzien als je je doel bereikt hebt. Zie hoe je zal stralen en hoe trots je zal zijn. Visualiseer constant het eindresultaat. Dit zal je helpen om de goede gewoontes vol te houden. Wanneer ik 's ochtends om vijf uur uit mijn bed moet om te lopen, dan blijft dit een heel moeilijke opdracht voor mij. Maar wanneer ik dan bedenk hoe goed ik me zal voelen nadien en hoeveel energie ik zal genereren, dan is het veel makkelijker om toch op te staan.

3. Kies bewust je 'tribe'
Omring je met mensen die je aanmoedigen en waarderen voor de kleine successsen die je bereikt hebt. Je omgeving is ontzettend belangrijk. Omring je met mensen die willen dat je slaagt en die willen dat je uitgroeit tot een gelukkige en succesvolle persoon. En meestal zijn dit mensen die zelf in balans zijn en een gezonde dosis zelfvertrouwen hebben opgebouwd. Mensen die zelf worstelen zullen makkelijker jaloers zijn en je dus niet oprecht kunnen ondersteunen.

4. Verwacht moeilijkheden
Je kunt pas zelfvertrouwen krijgen en trots zijn op jezelf als je ook moeilijkheden weet te overwinnen. Of als je dingen doet ook al heb je er even geen zin in. Zie elke hindernis als een zegen die je zal helpen om jezelf meer weerbaar te maken, op weg naar jouw persoonlijk succes. Ik ben dankbaar dat ik een heel moeilijk traject heb afgelegd toen ik jong was want dit heeft me uiteindelijk gemaakt tot wie ik nu ben. Geef dus niet op en weet dat niets vanzelf gaat in het leven. Elke mens die een zeker niveau heeft bereikt, heeft hiervoor ook een prijs betaald.

5. Waardeer jezelf
Sta af en toe stil om dankbaar te zijn bij wat je al bereikt hebt en om de kleine stapjes die je vooruit bent gegaan te vieren. Vergelijk jezelf niet met de anderen, alleen met jezelf. Jij hebt veel talent en draagt heel wat potentieel in jou. Leer om dit enerzijds te zien en om hier anderzijds in te investeren. Durf trots te zijn op jezelf.

Besluit

Ook jij kan uitgroeien tot een gelukkig, gezond en succesvol individu! Alles heeft te maken met het creëren van goede gewoontes, bepaalde rituelen, stap per stap.

En dit is helemaal niet moeilijk, het vraagt alleen tijd.

De maatschappij doet ons vaak geloven dat 'short-cuts' een oplossing zijn om snel iets te bereiken. In bepaalde gevallen kan dit misschien wel zijn, maar deze resultaten zijn niet duurzaam omdat je niet geleerd hebt hoe je dit stap per stap moet realiseren. En zo verval je voor je het weet terug in je oude patroon.

Start met kleine succesjes, die versterken jouw zelfvertrouwen en die brengen jou in een positieve spiraal. En zo bouw je aan een gezond zelfbeeld.

Zelfvertrouwen - geloven in je eigen potentieel -, zelf-discipline en dankbaarheid zijn de fundamenten om uit te groeien tot een gelukkig en succesvol iemand.

Wil je meer praktische tips? Lees dan mijn boek 'Durf, leef en onderneem' uitgegeven bij Davidsfonds of surf naar nathaliearteel.com.

Nathalie Arteel

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/loyalty.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/engagement.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/welzijn.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/performance.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/cultuur.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/leadership.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/change.html

In de kijker_$type=sticky$meta=0$count=4$cate=1$show=/p/over-ons.html

In de kijker_$type=sticky$meta=0$count=4$cate=1$show=/p/contact.html

In de kijker_$type=sticky$meta=0$count=4$cate=1$show=post

$type=carousel$show=post

Naam

change,3,cultuur,19,engagement,17,leadership,14,loyalty,2,performance,8,welzijn,18,
ltr
item
HR Nieuws: 5 toptips om uit te groeien tot een gelukkige, gezonde en succesvolle vrouw
5 toptips om uit te groeien tot een gelukkige, gezonde en succesvolle vrouw
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhU-aoCQqt50SsMHFn-78KJvXvIMJWExxKX_0rbWVDgtzgQAslsVy6ORM5roo5Ra7E6rlP9G1KfBgVRKFqEMLwCJzhXcNOlAsVBTdQSjF73SFE7i-1650Zg0NRj906aWr_OpOtbzx5qQ6N0/s640/5+toptips+om+uit+te+groeien+tot+een+gelukkige+gezonde+en+succesvolle+vrouw.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhU-aoCQqt50SsMHFn-78KJvXvIMJWExxKX_0rbWVDgtzgQAslsVy6ORM5roo5Ra7E6rlP9G1KfBgVRKFqEMLwCJzhXcNOlAsVBTdQSjF73SFE7i-1650Zg0NRj906aWr_OpOtbzx5qQ6N0/s72-c/5+toptips+om+uit+te+groeien+tot+een+gelukkige+gezonde+en+succesvolle+vrouw.jpg
HR Nieuws
https://www.hrnieuws.be/2017/12/5-toptips-om-uit-te-groeien-tot-een.html
https://www.hrnieuws.be/
https://www.hrnieuws.be/
https://www.hrnieuws.be/2017/12/5-toptips-om-uit-te-groeien-tot-een.html
true
2714285598306982913
UTF-8
Alle berichten Geen berichten gevonden BEKIJK ALLES Lees meer Antwoord Cancel antwoord Delete Door Home BLZ BERICHTEN Bekijk alles AANBEVOLEN LABEL ARCHIEF ZOEK ALLE BERICHTEN Geen berichten gevonden Back Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September October November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec zoaps 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volg THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy