$type=grid$meta=0$readmore=0$snippet=0$count=4$show=home

$type=ticker$meta=0$readmore=0$snippet=0$columns=4$count=9$show=home

Een inspirerend verhaal over echt leiderschap in België

Vorig jaar vroeg Hans Maertens - de topman bij Voka - mij met wie ik een 'date' wilde. Hij vroeg me naar wie ik echt opkeek, het moest een persoon zijn die een belangrijke rol bekleedde in het Belgische bedrijfsleven. Ik moet eerlijk zeggen dat ik hier nooit over had nagedacht, ik vond dit een zeer moeilijke vraag.

Er was dan ook een moment van stilte voor ik hem een deftig antwoord kon bieden. En dan plots was het net of het universum mij zachtjes toefluisterde 'Herman Daems'.

Een maand later was ik te gast op het Voka-congres en mocht ik plaats nemen op de VIP-tribune. Je raadt nooit wie er naast mij kwam zitten…Herman Daems.

Ik vertelde hem het verhaal van Hans en de beruchte 'date', waarop hij glimlachte, zijn visitekaartje gaf en me dadelijk uitnodigde voor een date J. Reeds na twee weken werd ik onthaald in zijn prachtig kantoor in de Koningstraat in Brussel.

Na mijn gesprek met de heer Daems, werd het voor mij duidelijk waarom zijn naam als eerste door mijn hoofd schoot.

Het artikel dat verscheen in De Tijd en in Trends naar aanleiding van Daems' laatste boek 'De uitgeputte overheid' was voor mij de trigger om hulde te brengen aan mensen zoals Herman Daems.

Vrouwelijke intuitie

Men zegt vaak dat de vrouwelijke intuïtie beter ontwikkeld is dan de mannelijke - daar wil ik me niet over uitspreken -maar wat ik wel weet is dat ik sinds enkele jaren veel meer bewust ben gaan rekening houden met dit wonderlijk fenomeen. Als jonge vrouw deed ik dat immers nooit en ging ik alleen maar af op de ratio. Wel, mijn vrouwelijke intuïtie vertelde me dat ik deze man moest ontmoeten.

Hoe kwam ik nu bij Herman Daems?

Als ondernemer heb ik de laatste twintig jaar veel geïnvesteerd in 'netwerken'. Tijdens die netwerkmomenten, heb ik heel wat boeiende mensen ontmoet.

Herman Daems was ook vaak aanwezig op die gelegenheden. Ondanks dat ik echter nooit met hem gesproken had, is hij me steeds opgevallen door zijn warmte, bescheidenheid en wijze blik. Sommige mensen 'stralen' immers gewoon en moeten zelfs nog niets zeggen opdat je weet dat ze op een of andere wijze wel heel bijzonder zijn.

Wat maakt Herman Daems zo bijzonder?

Herman Daems is een leider die opereert vanuit het hart. Hij handelt vanuit een diepe interesse voor zijn vak en vooral vanuit de warmte voor de mens. Zo vertelde hij me dat hij jaarlijks een belangrijk evenement voor de bank organiseert. Wie denk je dat hij na de afloop van het event als eerste een persoonlijke dankbrief stuurt? Dat zijn de dames van het onthaal en de vestiaire!

Maar zo vertelde hij ook dat hij nog steeds elk eindejaar de moeite doet om zijn nieuwjaarskaartjes persoonlijk te schrijven. Hij wil in geen geval in een 'e-mail flow' terecht komen waarin zijn boodschap onpersoonlijk wordt. Hij houdt er ook aan om elke e-mail die hij krijgt persoonlijk te beantwoorden.

Herman Daems houdt van mensen en een van zijn belangrijkste troeven is dat hij verbinding kan maken van hart tot hart, ongeacht welk niveau of welke functie je bekleedt. Hij geeft je het gevoel dat je de belangrijkste persoon op aarde bent, door de wijze waarop hij een gesprek met je voert. Ondanks zijn adelijke titel en mooie professionele realisaties blijft hij bescheiden en stelt hij zich dienend op. In mijn ogen is hij tot op vandaag nooit 'besmet' geraakt door macht of geld, wat heel bijzonder is voor een man die in de bankwereld een topfunctie bekleedt.

Kwetsbaar leiderschap

Herman Daems is iemand die - wanneer hij ergens binnenkomt -je inspireert om je eigen niveau te verhogen. Na 'onze date' heeft hij me het advies gegeven om de titel op mijn naamkaartje te wijzigen. Hij heeft me geïnspireerd om de lat nog hoger te leggen. En het knappe is dat hij dit op een heel nonchalante manier heeft gedaan, door in de eerste plaats zichzelf ook kwetsbaar op te stellen. Herman Daems gelooft in de kracht van verbinding door waardering.

De lat hoger leggen

Als vrouwelijk ondernemer mis ik echt leiders die mij positief motiveren en inspireren om de lat hoger te leggen. Dat kan zijn op het vlak van sport, gezondheid, persoonlijk leiderschap of door hun 'menselijke' manier om te kijken naar dingen.

Maar dat kan ook zijn op het vlak van 'personal story telling', leiders die zich kwetsbaar durven op te stellen door hun persoonlijk verhaal te delen. Want hoe vaak blijft het bij een gepolijst bedrijfsverhaal dat ik te horen krijg wanneer ik uitgenodigd ben op een of ander groot event?

Van waarheid naar waarde scheppen

Sinds Descartes en Newton is onze bedrijfswereld geobsedeerd geraakt door 'waarheid en exactheid', handelen vanuit de meetbaarheid en zogezegde objectiviteit. Maar wordt het niet hoog tijd dat wij terug wat meer gaan denken en handelen vanuit onze oprechte bekommernis voor het welzijn van de mens? En hiermee bedoel ik in de eerste plaats vanuit onze bekommernis om mensen te stimuleren om op persoonlijk vlak te groeien, om de 'waarde' die ze in zich dragen naar boven te brengen. De grootheid van de mens bestaat er inmmers in dat hij de ander kan waarderen en diens waarde aan het licht kan brengen.

Maar dit vraagt veel 'emotioneel werk', en dat is werk dat de meeste leiders niet gewoon zijn. Het houdt immers ook in dat je bereid bent om je schild af te werpen, net zoals ik dit ervaren heb bij Herman Daems. Dit houdt ook in dat je eerlijk feedback durft te geven. Het impliceert ook dat je de durf hebt om je mening te uiten, om te zeggen waar je echt voor staat, zelfs als dat ingaat tegen de algemene politieke of maatschappelijke zienswijze.

Wij hebben nood aan leiders die op dat vlak bereid zijn om hun mond open te doen, aan mensen die dapper zijn en dingen in vraag durven te stellen zonder dat ze hiervoor angst hebben voor kritiek of om hun baan te verliezen.

Herman Daems durfde het aan om te zeggen dat Belgie een land is van meegaandheid en middelmatigheid, waarbij dat gemiddelde niveau veel te laag ligt. Hij durfde te zeggen dat omdat het middenveld bij elke beslissing betrokken moet worden, alles vertraagd wordt en uiteindelijk vastloopt. Hij durfde te zeggen dat wij meer bezig zijn te overleggen met belangengroepen en lobby's om het particuliere belang te dienen, in plaats van bezig te zijn met het algemene belang. Daardoor, zo stelt, komt er een totale besluiteloosheid en gebeurt er uiteindelijk niets.

De geschiedenis herhaalt zich

Reeds in 350 voor Christus zei Aristoteles het volgende: "Er is géén 'ideale' staat: de 'beste staatsvorm' verschilt naargelang de concrete, lokale omstandigheden, als hij maar het welzijn van ál zijn onderdanen nastreeft."

De vraag is hoeveel van onze leiders echt bekommerd zijn om het welzijn van hun mensen? En hoeveel er niet eerder bezig zijn met zichzelf? Is dit een fenomeen dat zich al tweeduizend jaar geleden afspeelde?

Aristoteles zei ook dat het beter was voor een staat om geregeerd te worden door een goede man dan door goede wetten.

Kan u me vijf mensen noemen die voor u inspirerende leiders zijn in onze politieke wereld? Mensen met een 'groot hart' voor de medemens?

De Icarus ontgoocheling

Kan u me vijf mensen opnoemen die u motiveren om uw niveau te verhogen in de bedrijfswereld? Mensen waar u zelf naar opkijkt, die een voorbeeld zijn op dit vlak en die u aanmoedigen om te blijven groeien?

Wij leven vandaag in een wereld waar wij alle mogelijkheden hebben om zo hoog mogelijk te vliegen, maar onze omgeving laat ons geloven dat het vaak beter is om niet te hoog te vliegen. Niet te dicht bij de zon, zoals Icarus, de figuur uit de griekse mythologie. Wij gaan liever voor veilig, wij kiezen om te conformeren en om niet te veel risico's te nemen. Om liever onder de radar te blijven.

Misschien moeten wij ook eens grondiger nadenken wat het betekent om de lat hoger te leggen, wat nu werkelijk onze prioriteiten zijn?

Voor Herman Daems is het alvast niet om nog meer volgers te krijgen op social media, want daar doet hij niet aan mee, ondanks dat hij ongelofelijk veel fans heeft.

België heeft nood aan mensen met durf en visie

Wij hebben dringend nood aan mensen die een duidelijke visie naar voren durven schuiven en die dan ook hun nek uitsteken om die waar te maken. Mensen die al een traject hebben afgelegd waardoor ze credibilieit hebben opgebouwd. Mensen die hebben bewezen dat ze kunnen volhouden, dat ze op hun tanden kunnen bijten, niet één jaar, niet vijf jaar maar minstens vijftien of twintig jaar. Mensen die voldoende innerlijke kracht genereren om op lange termijn te blijven functioneren, zonder afhankelijk te worden van pillen of andere pepmiddelen.

Wij hebben ook nood aan een revival van het ondernemerschap. Daarmee bedoel ik écht ondernemerschap, wat impliceert dat je durft te springen en risico's te nemen, ook al ben je niet ingedekt. Wij hebben nood aan mensen die hebben bewezen dat het mogelijk is om hard werken te combineren met een gezin en een goede gezondheid. Wij hebben nood aan mensen die elke dag met goesting hun visie durven te verkondigen, ook al stuit dit vaak op weerwerk. Wij hebben nood aan mensen die echt wel gaan voor het welzijn van de burger. En dat wil dan niet zeggen continu 'geven' of 'toegeven'. Want zo stimuleren wij mensen niet om uit het vangnet te stappen opdat ze meer op hun eigen benen kunnen staan. Integendeel, mensen die die stap proberen te zetten, zouden hiervoor rijkelijk beloond moeten worden.

Dankuwel Herman!

Ik geloof dat elke ontmoeting in dit leven een reden heeft. Ik ben dan ook heel dankbaar dat ik Herman Daems heb ontmoet en vooral ook dankbaar dat hij een voorbeeld is voor onze bedrijfswereld.

Vaak zeggen bedrijfsleiders tegen mij: "ik wil me 'misbaar' maken".  Al jaren stel ik me de vraag of dit wel de juiste instelling is? Want wanneer iemand misbaar is in een organisatie, heeft hij dan echt een impact gecreëerd op menselijk vlak? Heeft hij dan echt een voetspoor achtergelaten in ons hart?

Ik weet één ding: Herman Daems is vorig jaar 70 geworden en ik dit jaar 50.  Ik heb dus nog een hele weg af te leggen wanneer ik aan hem denk.

Zeker is dat op het moment dat hij zijn professionele carrière zal beëindigen vele mensen hem zullen missen. En is dat niet het mooiste wat er is?

Graag nodig ik u uit om één naam te delen van een leider - man of vrouw - die u in de loop van uw carrière geïnspireerd heeft en die nu nog leeft. Moeilijk?


Nathalie Arteel
Ondernemer - Leading Angel Arteel Group
Auteur boek 'Durf, leef & onderneem'

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/loyalty.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/engagement.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/welzijn.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/performance.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/cultuur.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/leadership.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/change.html

In de kijker_$type=sticky$meta=0$count=4$cate=1$show=/p/over-ons.html

In de kijker_$type=sticky$meta=0$count=4$cate=1$show=/p/contact.html

In de kijker_$type=sticky$meta=0$count=4$cate=1$show=post

$type=carousel$show=post

Naam

change,3,cultuur,19,engagement,17,leadership,14,loyalty,2,performance,8,welzijn,18,
ltr
item
HR Nieuws: Een inspirerend verhaal over echt leiderschap in België
Een inspirerend verhaal over echt leiderschap in België
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi0f7KQPV3gMlvet49STfJjfXIsUImb9U2U2mgwa_EK9PfwBZkDOMiCfcbx7hQsXUFdirE8J74E3NBZdhnr4WyZAZgwW6Kzy_XOgtIKyesxtiqJF7q-KHoBMNlc1bNDa9cfTsaedk5R_OOM/s640/leiderschap.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi0f7KQPV3gMlvet49STfJjfXIsUImb9U2U2mgwa_EK9PfwBZkDOMiCfcbx7hQsXUFdirE8J74E3NBZdhnr4WyZAZgwW6Kzy_XOgtIKyesxtiqJF7q-KHoBMNlc1bNDa9cfTsaedk5R_OOM/s72-c/leiderschap.jpg
HR Nieuws
https://www.hrnieuws.be/2017/11/een-inspirerend-verhaal-over-echt.html
https://www.hrnieuws.be/
https://www.hrnieuws.be/
https://www.hrnieuws.be/2017/11/een-inspirerend-verhaal-over-echt.html
true
2714285598306982913
UTF-8
Alle berichten Geen berichten gevonden BEKIJK ALLES Lees meer Antwoord Cancel antwoord Delete Door Home BLZ BERICHTEN Bekijk alles AANBEVOLEN LABEL ARCHIEF ZOEK ALLE BERICHTEN Geen berichten gevonden Back Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September October November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec zoaps 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volg THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy