$type=grid$meta=0$readmore=0$snippet=0$count=4$show=home

$type=ticker$meta=0$readmore=0$snippet=0$columns=4$count=9$show=home

Belgische CEO’s delen hun successtrategie: Vijf toptips

Wat maakt dat een CEO op hoog niveau kan blijven functioneren in disruptieve tijden?
En waar ligt een CEO vandaag nog echt wakker van?

Afgelopen week was ik te gast op de CEO Summit waar vijftig Belgische top-CEO's een dialoog voerden rond high performance. Er heerste een gemoedelijke sfeer en er werd openlijk gepraat over de uitdagingen waarmee ze vandaag geconfronteerd worden en hoe ze hiermee omgaan.

Wat doet een CEO om zichzelf scherp te houden? En welk is het geheime recept om keer op keer mooie resultaten te halen?

Ik heb voor u de vijf belangrijkste boodschappen gefilterd:

1. Het belang van 'the why'
Hoe komt het dat 70 procent van de mensen na het lopen van de 10 miles in Antwerpen ermee stoppen? Hoe komt dat zoveel mensen hun goede voornemens aan het begin van het jaar slechts drie maanden volhouden? Omdat heel wat mensen wel 'the what' (= het resultaat) hebben bepaald, maar niet the why. Het is alleen wanneer 'the why' kristalhelder is dat de kans op slagen met duizend procent vergroot. En dan beland je automatisch ook bij iets dat je graag doet. Want alleen als je iets graag doet, heb je voldoende mentale weerbaarheid om ook te kunnen volhouden in moeilijke momenten op lange termijn.

2. Het belang van hard werken
'I am happy but not satisfied', zei een top-CEO die er in geslaagd was om de beurswaarde van zijn bedrijf in acht jaar te verdrievoudigen. Dat is ook wat Steve Jobs dreef: zijn honger naar continue verbetering. Deze mindset heeft hem geen windeieren gelegd. Door die honger creëer je een vorm van positieve stress die nodig is om goed te presteren.

Tia Hellebaut, die in 2008 een gouden medaille hoogspringen behaalde op de Olympische Spelen formuleerde het zo: 'Talent is slechts een bonus, alleen door hard te werken kan je aan de top geraken.' Ze benadrukte ook dat je vooraf moet bepalen welke prijs je voor succes wilt betalen.

Een andere CEO eindigde zijn presentatie met de woorden van Ingemar Stenmark,  een Zweedse topsporter: 'I do not know anything about luck, apart from that the more I practice, the luckier I get.'

3. Het belang van een sterke bedrijfscultuur
Hoe zorg je ervoor dat je een sterke en positieve cultuur creëert binnen jouw organisatie, een cultuur die  mensen motiveert om voor 'the extra mile' te gaan in tijden van continue verandering? En hoe zorg je er dan voor dat alle initiatieven die er op de werkvloer worden genomen niet na verloop van tijd uitdoven? Hieronder vind je de drie belangrijkste tips:

a) Zorg voor een duidelijke vise en missie en link deze met de waarden van je bedrijf. Elk van je medewerkers moet in staat zijn om de visie, missie en waarden zonder enig aarzelen klaar te formuleren.

b) Herken en benoem goed gedrag dat in lijn ligt met de bedrijfswaarden. Maak er een gewoonte van om hier iets positiefs over te zegggen. Leo Beenhakker, voormalig Nederlands voetbal bondscoach zei ooit: 'Van een schouderklopje is nog nooit iemand geblesseerd geraakt.'

Te vaak wordt het belang van aanmoediging en waardering op de werkvloer onderschat. Door dit regelmatig te doen creëer je sterke momenten, ook wel eens 'amplifiers' genoemd. Zo maak je ook echt verbinding met de mensen in je organisatie. Dat verhoogt het zelfvertrouwen waardoor mensen beter presteren. Hoe meer mensen zich verbonden voelen met de missie, waarden en hun leider, hoe sterker de tribe en het communitygevoel en hoe hoger het engagement.

c) Bouw een cultuur waar de standaarden hoog liggen.

d) 'If you are surrounded by a culture that doesn't seek and appreciate you, you are going to suffer in the longer term.' Seth Godin (Amerikaans bestseller auteur en ondernemer)

4. Het belang van een goede balans
Een echte leider zorgt er in de eerste plaats voor dat hij in staat is om zichzelf te leiden. Dit betekent concreet: investeren in een gezond lichaam en een gezonde geest. Voor alle duidelijkheid: gezond zijn betekent niet 'niet ziek zijn'. Gezond zijn betekent dat je meer energie genereert dan de gemiddelde mens. Het is alleen als je meer energie genereert dan de gemiddelde mens dat je in staat bent om op een topniveau te functioneren en dat je ook echt verbinding kan maken met mensen. Want dan 'straal' je en dit werkt als een soort magneet. Het is immers algemeen gekend dat mensen het liefst werken voor leiders die positieve energie uitstralen of een soort charisma hebben.

Maar hoe zorg je nu voor die balans? Door in de eerste plaats gezond te eten, regelmatig te bewegen - liefst buiten - en door steeds bewust te kiezen voor een 'positive mental attitude'.

Het brein van iemand die veel beweegt en gezond eet ziet er veel beter uit dan het brein van iemand die niet beweegt. Met als gevolg dat iemand die hier bewust mee omgaat ook veel performanter is. Deze mensen gaan ook veel beter om met stress en zijn veel minder ziek.

Naast gezond eten en bewegen is voldoende slaap essentieel. Vroeger werd weinig slapen wel eens gezien als een soort statussymbool, maar deze redenering houdt geen steek. Weinig slaap heeft een negatieve impact op het functioneren van het brein. Hetzelfde geldt voor ontspanning. Elke leider die op hoog niveau wil functioneren heeft naast 7 à 8 u slaap ook tijd nodig voor mentale ontspanning. De term die hiervoor gebruikt werd tijdens de CEO Summit was 'supercompensatie'.
Het streven naar een goede balans als leider is dus van cruciaal belang om op lange termijn topresultaten te boeken.

5. Het belang van focus
Een van de grootste uitdagingen van deze tijd is het overaanbod van informatie en nieuwe technologiëen. Ik spreek hier in de eerste plaats over systemen om steeds maar meer te kunnen meten en om ervoor te zorgen dat mensen steeds minder zelf moeten nadenken. Wij verliezen zo de voeling met onszelf en zijn niet meer in staat om beslissingen te nemen. Hoe meer tools hoe beter…denken velen. Maar is dit echt zo? Wetende dat er met  80 procent van wat wij meten niets gedaan wordt.

Onze productiviteit daalt omwille van deze contraproductieve systemen. Sterker nog, wij denken dat wij dingen sneller kunnen doen, maar worden eigenlijk trager. Belangrijk is om terug naar de kern te gaan.

Focus, focus, focus & get rid of the noise around you.

Stel alles in vraag, wees kritisch en ga terug naar de essentie. Gebruik je gezond
verstand in plaats van steeds mee te springen op elke nieuwe hype. Zet weer meer in op de ontwikkeling van 'sociale vaardigheden' in plaats van alles in te zetten op technologie. Dit zal ervoor zorgen dat je medewerkers op een aantal vlakken veel sneller resultaten zullen boeken.

Besluit
'We are leaving the industrial economy and entering the connecting economy.'
Dat is een economie waar alles in de eerste plaats gebaseerd is op vertrouwen. Want als er geen vertrouwen is, dan kan er geen menselijke connectie worden gemaakt.
Vertrouwen genereer je in de eerste plaats door continu te blijven investeren in jezelf op fysiek, mentaal en intellectueel vlak. Alleen als je zelf in balans bent kan je ook echt verbinding maken met anderen.

En verbinding maken ligt aan de basis van het uitbouwen van een sterke en positieve cultuur in een continu veranderende wereld. Je kan immers niet verwachten van je medewerkers om in zichzelf te investeren en mee te veranderen als ze zich niet verbonden voelen met de organisatie, diens missie, visie en waarden en met hun leidinggevenden.

Een top-CEO uit de bankwereld eindigde zijn presentatie met een quote van Darwin: 'It is not the strongest or the most intelligent who will survive, but the one that is most adaptable to change.' Alleen een organisatie die erin slaagt om continu te evolueren en zichzelf in vraag te stellen, zal de winnaar zijn van morgen.

Met dank aan Jan De Schepper en Paul Van Den Bosch, de drijvende krachten achter dit initiatief.

Nathalie Arteel
Entrepreneur, motivational speaker, author, recognition expert



$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/loyalty.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/engagement.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/welzijn.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/performance.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/cultuur.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/leadership.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/change.html

In de kijker_$type=sticky$meta=0$count=4$cate=1$show=/p/over-ons.html

In de kijker_$type=sticky$meta=0$count=4$cate=1$show=/p/contact.html

In de kijker_$type=sticky$meta=0$count=4$cate=1$show=post

$type=carousel$show=post

Naam

change,3,cultuur,19,engagement,17,leadership,14,loyalty,2,performance,8,welzijn,18,
ltr
item
HR Nieuws: Belgische CEO’s delen hun successtrategie: Vijf toptips
Belgische CEO’s delen hun successtrategie: Vijf toptips
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhhXhJQjpVRxBjcsyLNrJEM8kr278OSweZFl-pr-OZrX1EjVEnMIBCaGTPcqPhDhtViRuU4hCpqbfuIqz_i8lstLgHbyu16eYYUAvuzcdARzGDJ9WpAW61zRshKa3Ijtvn1o_D1QiB-K7UB/s1600/Belgische+CEOs+delen+hun+successtrategie+Vijf+toptips.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhhXhJQjpVRxBjcsyLNrJEM8kr278OSweZFl-pr-OZrX1EjVEnMIBCaGTPcqPhDhtViRuU4hCpqbfuIqz_i8lstLgHbyu16eYYUAvuzcdARzGDJ9WpAW61zRshKa3Ijtvn1o_D1QiB-K7UB/s72-c/Belgische+CEOs+delen+hun+successtrategie+Vijf+toptips.jpg
HR Nieuws
https://www.hrnieuws.be/2017/09/belgische-ceos-delen-hun.html
https://www.hrnieuws.be/
https://www.hrnieuws.be/
https://www.hrnieuws.be/2017/09/belgische-ceos-delen-hun.html
true
2714285598306982913
UTF-8
Alle berichten Geen berichten gevonden BEKIJK ALLES Lees meer Antwoord Cancel antwoord Delete Door Home BLZ BERICHTEN Bekijk alles AANBEVOLEN LABEL ARCHIEF ZOEK ALLE BERICHTEN Geen berichten gevonden Back Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September October November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec zoaps 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volg THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy