$type=grid$meta=0$readmore=0$snippet=0$count=4$show=home

$type=ticker$meta=0$readmore=0$snippet=0$columns=4$count=9$show=home

Welk type ben jij ? Wortel, ei of koffieboon?

Ben jij de wortel, het ei of de koffieboon? Hoe sta jij in het leven? Hoe kijken je collega's naar hun dagelijkse realiteit? Zien ze alles door een roze bril of vinden ze iedere dag wel weer iets om over te klagen?

Ook op de werkvloer heeft iedere situatie zijn eigen verhaal. Iedereen heeft wel een mening, maar hoe jij de dingen ziet is jouw realiteit. Soms worden we zo meegezogen in drama's en dilemma's dat we vergeten dat veel van wat we aannemen en als 'waar' of 'juist' aanvaarden, ook gelinkt zijn aan onze eigen visie en waarden, ons perspectief. Door jezelf en je medemens beter te begrijpen kan je je blik weer verruimen en een nieuwe mogelijkheden creëren. Het volgende verhaaltje kan je hierbij helpen.

Een jonge moeder was ten einde raad. Ze had het gevoel dat het leven aan haar voorbij ging. Ze had het moeilijk met alles, niets ging vanzelf, ze had het gevoel dat ze op het einde van de maand niet rond zou komen, ze had veel zorgen en … Om het kort te houden : ze was dat dagdagelijkse gevecht moe, ze had geen energie meer, de batterij was leeg. Het leek alsof voor ieder opgelost probleem er twee weer bij kwamen.

Op een dag ging ze op bezoek bij haar eigen moeder om haar verhaal te doen. De moeder nam haar dochter mee in de keuken. Zonder te praten vulde ze drie potten met water, zette ze op het vuur en liet het water koken. Daarna legde ze in de eerste pot wortelen, eieren in de tweede en koffiebonen in de derde pot. Na enkele minuten staren naar de kookpotten nam de moeder 3 kommen. Ze schepte de wortelen in de eerste kom, de eieren op het tweede en de koffiebonen in de derde kom. Terwijl ze zich omdraaide naar haar dochter vroeg ze : "Wat zie je"? - "Wortelen, eieren en koffie" klonk het. Ze nam haar dochter bij de hand en liet haar de wortelen voelen, ze waren zacht geworden. Daarna vroeg ze haar dochter om een ei te nemen en het te breken. De jonge moeder deed de pel van het ei en keek naar het hardgekookte ei. Als laatste moest de dochter van de koffie proeven. Op dat moment begon ze te glimlachen : een heerlijk aroma vulde haar neus en tintelde haar smaakpapillen. Daarna vroeg de dochter: "Wat is je bedoeling, moeder?" Haar moeder begon uit te leggen dat elk van deze drie voedingsmiddelen hetzelfde probleem gehad heeft - kokend water -, maar verschillend gereageerd had op de situatie. De wortel ging van sterk, hard en niet plooibaar naar zacht en week. Het ei was breekbaar, de schil beschermde de zachte inhoud, maar het water drong door de schil en maakte de inhoud hard. De koffiebonen zorgden voor het verrassingseffect, zij bleven hetzelfde, maar veranderden het warme water.

De dochter begon na te denken : welke van de drie ben ik? Als een probleem op mijn pad komt, hoe ga ik ermee om? Ben ik de wortel, het ei of de koffieboon? Ben ik de wortel die hard lijkt, maar bij problemen en pijn zacht wordt waardoor ik mijn kwaliteiten verlies? Ben ik het ei dat start met een week hart, maar verandert met de hitte? Ben ik enthousiast begonnen, maar ben ik door tegenslagen en problemen cynisch, hard en stijf geworden? Lijk ik aan de buitenkant dezelfde, maar ben ik bitter, hard, conservatief en een vat vol opgekropte emoties aan de binnenkant? Of ben ik de koffieboon? Gebruik ik het warme water om de situatie, de context en het probleem zelf te veranderen? Word ik beter en creatiever als de omstandigheden slechter zijn?

"When it rains it pours. Maybe the art of life is to convert tough times to great experiences: we can choose to hate the rain or dance in it." ? Joan Marques

Kies jij ervoor om te dansen in de regen? Of in dit geval : om de koffie te drinken?

Doe de test en denk er eens over: welk type ben jij? De wortel, het ei of de koffieboon? Heb je wortelen, eieren of koffiebonen in je team? Laat het ons weten!

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/loyalty.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/engagement.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/welzijn.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/performance.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/cultuur.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/leadership.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/change.html

In de kijker_$type=sticky$meta=0$count=4$cate=1$show=/p/over-ons.html

In de kijker_$type=sticky$meta=0$count=4$cate=1$show=/p/contact.html

In de kijker_$type=sticky$meta=0$count=4$cate=1$show=post

$type=carousel$show=post

Naam

change,3,cultuur,19,engagement,17,leadership,14,loyalty,2,performance,8,welzijn,18,
ltr
item
HR Nieuws: Welk type ben jij ? Wortel, ei of koffieboon?
Welk type ben jij ? Wortel, ei of koffieboon?
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi8-MWpRMCTBA1tMq7TYjqywCFqvKIQQ4lLC3M9ToCve9ZnFhncrQCiL0knd3dVdce1tDieq_WdYaIgj7dHfEZaz5TDKLUCUgdrhecPm-osFf-lkLLzcejZORgdwoT6l-1ff_YEFAKsjkbM/s1600/carrots-eggs-coffeebeans.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi8-MWpRMCTBA1tMq7TYjqywCFqvKIQQ4lLC3M9ToCve9ZnFhncrQCiL0knd3dVdce1tDieq_WdYaIgj7dHfEZaz5TDKLUCUgdrhecPm-osFf-lkLLzcejZORgdwoT6l-1ff_YEFAKsjkbM/s72-c/carrots-eggs-coffeebeans.jpg
HR Nieuws
https://www.hrnieuws.be/2017/08/welk-type-ben-jij-wortel-ei-of.html
https://www.hrnieuws.be/
https://www.hrnieuws.be/
https://www.hrnieuws.be/2017/08/welk-type-ben-jij-wortel-ei-of.html
true
2714285598306982913
UTF-8
Alle berichten Geen berichten gevonden BEKIJK ALLES Lees meer Antwoord Cancel antwoord Delete Door Home BLZ BERICHTEN Bekijk alles AANBEVOLEN LABEL ARCHIEF ZOEK ALLE BERICHTEN Geen berichten gevonden Back Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September October November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec zoaps 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volg THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy