$type=grid$meta=0$readmore=0$snippet=0$count=4$show=home

$type=ticker$meta=0$readmore=0$snippet=0$columns=4$count=9$show=home

Wat je écht moet weten over teamsamenwerking

Wanneer heb jij voor het laatst je eigen doel aan de kant gezet om belangeloos het doel van een ander te helpen bereiken?

Het gebeurde onlangs in de loopsport tijdens de London Marathon - nochtans een sport waarin je dit allerminst zou verwachten gezien het individuele karakter. Bekijk snel het filmpje, en nee, je hoeft echt geen marathonloper te zijn om ontroerd te worden door deze beelden.


Het filmpje toont hoe de 29-jarige Matthew Rees op amper 200 meter van de finish een medeloper die wankel op zijn benen staat, David Wyeth, aanmoedigt en over de finish helpt. Wyeth zou de finish nooit gehaald hebben als Rees niet was voorbijgekomen.

Rees wilde in de laatste rechte lijn net de sprint inzetten zodat hij nog zou finishen onder de 2 uur en 50 minuten. Op het moment dat Rees Wyeth in elkaar zag stuiken besloot hij om zijn eigen wedstrijd te vergeten en deed hij er alles aan opdat David ook zou finishen, zelfs al ging dit ten koste van zijn eigen scherpe tijd. Rees liet niet alleen zijn eigen doel varen om het doel van een ander te bereiken. Nee, het ging zelfs verder dan dat. In een interview voor the Guardian sprak hij over een nieuw doel - een gemeenschappelijk doel: samen de finish halen.

Het nastreven van een gemeenschappelijke doel is ook net datgene wat een team karakteriseert, maar laat dat nu net het punt zijn waar veel teams op vast-'lopen'. Teamleden die er toch voor kiezen om hun persoonlijke doelen voorop te stellen doen dit echter niet per se uit onwil, maar wel uit onwetendheid en onduidelijkheid. Teambuildings die het onderling vertrouwen versterken, de motivatie verhogen en het verantwoordelijkheidsgevoel aanwakkeren kunnen zeer waardevol zijn, maar als het team niet weet welk doel hen verenigt zal de draagkracht hiervan beperkt zijn.

Kortom, een duidelijke en consistente communicatie over het gemeenschappelijke doel is onmisbaar om een sterke teamsamenwerking tot stand te brengen. Communicatie die niet alleen top-down moet gevoerd worden, maar ook tussen de teamleden onderling. En misschien nog belangrijker:  communicatie die ten gepaste tijden moet herhaald worden, zodat het gemeenschappelijke doel steeds up front in gedachten blijft van alle teamleden.

Hierbij enkele vragen die je je kan stellen om alert te blijven voor het vervagen van het gemeenschappelijke doel:

  • Wat is het gemeenschappelijk doel en is dit bij iedereen bekend?
  • Weet iedereen wat er van hem verwacht wordt? Wat zijn of haar bijdrage is aan het teamresultaat?
  • Is het tijd om (opnieuw) duidelijke afspraken te maken over de teamdoelen en wat van de teamleden verwacht wordt?
En voor diegenen die toch zouden overwegen om het eigen belang voorrang te geven bovenop het gemeenschappelijke belang, sluit ik graag af met de woorden van Matthew Rees:
"So I didn't get the time I was looking for, but I got a memorable moment and that's more important."

Bron: the Guardian

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/loyalty.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/engagement.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/welzijn.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/performance.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/cultuur.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/leadership.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/change.html

In de kijker_$type=sticky$meta=0$count=4$cate=1$show=/p/over-ons.html

In de kijker_$type=sticky$meta=0$count=4$cate=1$show=/p/contact.html

In de kijker_$type=sticky$meta=0$count=4$cate=1$show=post

$type=carousel$show=post

Naam

change,3,cultuur,19,engagement,17,leadership,14,loyalty,2,performance,8,welzijn,18,
ltr
item
HR Nieuws: Wat je écht moet weten over teamsamenwerking
Wat je écht moet weten over teamsamenwerking
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj2MzaHKsRt99jwzsfjmXkioKhOHfF3nBDWckBc3gBwG0VORBumgdjeLef45GX5_TbZ8XdJoI2TIC57HL-Aa4HCZMKHjRRRdMqc4I0PN3g5ynLN3zZPv2FAiRDylWgwWhGs9a1vgyVWkXFd/s640/Wat+je+echt+moet+weten+over+teamsamenwerking.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj2MzaHKsRt99jwzsfjmXkioKhOHfF3nBDWckBc3gBwG0VORBumgdjeLef45GX5_TbZ8XdJoI2TIC57HL-Aa4HCZMKHjRRRdMqc4I0PN3g5ynLN3zZPv2FAiRDylWgwWhGs9a1vgyVWkXFd/s72-c/Wat+je+echt+moet+weten+over+teamsamenwerking.jpg
HR Nieuws
https://www.hrnieuws.be/2017/08/wat-je-echt-moet-weten-over.html
https://www.hrnieuws.be/
https://www.hrnieuws.be/
https://www.hrnieuws.be/2017/08/wat-je-echt-moet-weten-over.html
true
2714285598306982913
UTF-8
Alle berichten Geen berichten gevonden BEKIJK ALLES Lees meer Antwoord Cancel antwoord Delete Door Home BLZ BERICHTEN Bekijk alles AANBEVOLEN LABEL ARCHIEF ZOEK ALLE BERICHTEN Geen berichten gevonden Back Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September October November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec zoaps 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volg THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy