$type=grid$meta=0$readmore=0$snippet=0$count=4$show=home

$type=ticker$meta=0$readmore=0$snippet=0$columns=4$count=9$show=home

Boost de gezondheid van je collega's: één tip

Burn-out cijfers lijken steeds te stijgen. Eindelijk is er goed nieuws voor bedrijven die een eenvoudige manier zoeken om de gezondheid van medewerkers positief te beïnvloeden.

De laatste jaren valt het op hoeveel bedrijven investeren in de gezondheid van hun medewerkers en hoe zij hierrond meer bewustzijn proberen te creëren.

Dit is fantastisch en kan alleen maar aangemoedigd worden, maar vaak wordt gezondheid in de eerste plaats gelinkt aan veilige arbeidsomstandigheden, gezonde voeding en wat meer bewegen. Ondanks deze initiatieven stellen we toch een stijgend percentage van burn-outs vast. Hoe komt dit?

Er is een belangrijk aspect dat heel wat ondernemingen vaak onderschatten. Mensen die werken in een omgeving waar er een gebrek is aan vertrouwen, zijn gedoemd om op termijn ziek te worden. Nadruk leggen op de fysische gezondheid of op veilige arbeidsomstandigheden, blijft dan preken in de woestijn.

Hoe creëer je een omgeving van vertrouwen? Een van de meest krachtige en tevens eenvoudige principes is het waarderen van je medewerkers. Zeg hen regelmatig waarom ze het verschil maken, waarom je hen waardeert, waarom je graag met hen samenwerkt en waarom hun werk bijdraagt aan de doelstellingen van de organisatie. Hou het niet bij alleen maar zeggen, laat het ook blijken in je omgang met hen. Niets is zo krachtig om af en toe een oprecht en welgemeend compliment te geven. Niet alleen zij, maar ook jijzelf wordt er beter van.

Ook de wetenschap ondersteunt een omgeving van vertrouwen en waardering. Om geestelijk in evenwicht te zijn, dient het menselijk lichaam ervoor zorgen dat er een balans is in de aanmaak van vier chemische stoffen: endorfine, dopamine, serotonine en oxytocine. Endorfine en dopamine worden onder andere aangemaakt door regelmatig fysieke activiteiten te beoefenen, maar ook door het volbrengen van taken. Deze hebben een werking op korte termijn. Serotonine en oxytocine worden door het lichaam aangemaakt als mensen zich veilig voelen in een omgeving (door vertrouwen) en als mensen regelmatig waardering krijgen of geven. Indien er een tekort is aan deze laatste twee stoffen, dan wordt de immuniteit aangetast. Dit wil zeggen dat het lichaam makkelijker vatbaar is voor stress en ziekte. Wanneer er een balans is tussen deze vier chemische stoffen, dan ervaart het lichaam de grootste geestelijke veerkracht. Omdat lichaam en geest één zijn, heeft dit meteen impact op het fysieke functioneren en de algemene gezondheid van jezelf en je collega's.

Dé tip:
Leer je mensen hoe ze iemand kunnen waarderen en hoe ze waardering moeten ontvangen. 
Dit is de eerste stap in het bouwen van een strategisch gezondheidsbeleid binnen jouw organisatie. Het is verrassend om vast te stellen hoe weinig mensen oprechte waardering kunnen uitspreken, hoeveel mensen moeite hebben met het geven van positieve feedback.

Wil je hier graag meer over weten? Volg één van onze workshops rond strategisch waarderingsmanagement of plan een workshop in je eigen bedrijf voor de leidinggevenden. Voor meer inlichtingen over onze workshops, bekijk Arteel's aanbod.

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/loyalty.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/engagement.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/welzijn.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/performance.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/cultuur.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/leadership.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/change.html

In de kijker_$type=sticky$meta=0$count=4$cate=1$show=/p/over-ons.html

In de kijker_$type=sticky$meta=0$count=4$cate=1$show=/p/contact.html

In de kijker_$type=sticky$meta=0$count=4$cate=1$show=post

$type=carousel$show=post

Naam

change,3,cultuur,19,engagement,17,leadership,14,loyalty,2,performance,8,welzijn,18,
ltr
item
HR Nieuws: Boost de gezondheid van je collega's: één tip
Boost de gezondheid van je collega's: één tip
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjjM52oSdB25onh5ZiWqPmmtT2r-FZKLJDR35Wfvo261_Hr953C0MBphEVv76UHp1_IasMcvy6_7ebGJGablC7sQSPAITjlmFRaGmtKurKl91KLMysJbqmBWPdqwi3iRFUdKknSLXrLhYWf/s1600/Boost+de+gezondheid+van+je+collegas.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjjM52oSdB25onh5ZiWqPmmtT2r-FZKLJDR35Wfvo261_Hr953C0MBphEVv76UHp1_IasMcvy6_7ebGJGablC7sQSPAITjlmFRaGmtKurKl91KLMysJbqmBWPdqwi3iRFUdKknSLXrLhYWf/s72-c/Boost+de+gezondheid+van+je+collegas.jpg
HR Nieuws
https://www.hrnieuws.be/2017/08/boost-de-gezondheid-van-je-collegas-een.html
https://www.hrnieuws.be/
https://www.hrnieuws.be/
https://www.hrnieuws.be/2017/08/boost-de-gezondheid-van-je-collegas-een.html
true
2714285598306982913
UTF-8
Alle berichten Geen berichten gevonden BEKIJK ALLES Lees meer Antwoord Cancel antwoord Delete Door Home BLZ BERICHTEN Bekijk alles AANBEVOLEN LABEL ARCHIEF ZOEK ALLE BERICHTEN Geen berichten gevonden Back Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September October November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec zoaps 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volg THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy