$type=grid$meta=0$readmore=0$snippet=0$count=4$show=home

$type=ticker$meta=0$readmore=0$snippet=0$columns=4$count=9$show=home

Wat waardering met je doet: mijn verhaal

Ik heb een talent. Een talent dat ik nog niet zo lang geleden ontdekt heb. Een talent dat ik misschien nooit ontdekt had als ik niet een paar maanden geleden beslist had om van job te veranderen. Het lijkt misschien logisch dat je nieuwe talenten ontdekt als je een nieuwe job uitdaging aangaat, maar dit talent is anders. Voor mij voelt het echt aan als 'een talent' en niet als zomaar iets 'waar ik goed in blijk te zijn'. Dit wijt ik vooral aan de waarderende bedrijfscultuur van Arteel.

Een 'droge' dank je wel is niet hetzelfde als een waardering
Vóór ik bij Arteel kwam werken, werkte ik eveneens in een kleine KMO. Er werd onderling wel eens een bedankje per mail rondgestuurd of geroepen naar de andere kant van het eiland 'Merci hé!', maar om nu echt te zeggen dat je je hierdoor gewaardeerd voelde zou ik niet durven stellen. Iets wat ik als waarderingsleek al snel merkte bij Arteel was dat een dank je wel pas echt impact heeft als er ook oprecht wordt benoemd wat je deed, wat het effect hiervan was en waarom dit zo belangrijk voor je collega was. Op het social recognition platform dat we intern gebruiken bij Arteel word je aangespoord om deze aspecten van waardering steeds te benoemen. Dit helpt om niet te vervallen in een 'droge' dank je wel, dat werkt!

Wordt er bij Arteel nooit eens een 'Merci hé!' over en weer geroepen? Oh jawel hoor, maar ook mondeling merk ik dat mijn Arteel-collega's een dank je wel toch heel vaak specifiek maken. Macht der gewoonte zeker, of moet ik zeggen beroepsmisvorming…;-)

Die eerste keer
In de weken voor mijn eerste werkdag bij Arteel had ik me wat ingelezen met basisliteratuur over waardering. Komende van een bedrijf waar niet bewust met waardering werd omgegaan, was ik heel benieuwd over hoe het er op de werkvloer aan toe zou gaan bij Arteel. Op papier lijkt dit zo evident en makkelijk, maar wat in de praktijk?

De eerste keer dat ik zelf een waardering op het platform heb gegeven aan een collega was toch best wel spannend. Het heeft me zeker een uur vol twijfels gekost alvorens ik op de 'Waardeer'-knop heb durven drukken. Het platform is zoals social media, eens het op de wall staat, dan verspreidt het nieuws zich razendsnel, en ik ben al geen Facebook-heldin… Twijfels spookten door mijn hoofd: is dit wel een ster waard? Is dit niet gewoon mijn collega zijn job? Heb ik dit goed verwoord? Heb ik dit gekoppeld aan de juiste bedrijfswaarde? Wat gaan de anderen hier van vinden? Toen ik uiteindelijk mijn twijfels had overwonnen was de opluchting groot bij het zien van de likes die al snel volgden. Oef, ze vinden het goed!

Het goede nieuws is, dit went snel. Ik werk nu iets meer dan 3 maanden bij Arteel en een waardering schrijven en posten kost me nu hooguit 3 minuten. Twijfel ik ooit nog? Eigenlijk zelden! Door het lezen van waarderingen van de meer ervaren collega's heb ik ook snel de bedrijfswaarden leren kennen. En als ik toch nog eens twijfel dan haal ik mijn SMILE-kompas boven (e.g. SMILE is het acroniem dat we bij Arteel hanteren voor onze 5 bedrijfswaarden: Simplicity, Mastery, Initiative, Love, Excellence).

Wat het met me doet?
Hoe onwennig die eerste keer ook was om een waardering te geven, zoveel sneller wende het om zelf een waardering te krijgen. Ik betrap me steeds op een brede glimlach als ik een waardering die aan mij gericht is lees op ons platform. Het geeft me zelfvertrouwen in waar ik mee bezig ben. Het daagt me uit om mijn grenzen steeds te blijven verleggen, om steeds creatieve oplossingen te blijven bedenken. Wat me telkens opnieuw nog het meeste doet verbazen is het feit dat er een collega bewust tijd heeft gemaakt om dit voor mij neer te schrijven en om dit te delen met iedereen. Weten dat 'wat je doet' en 'wie je bent' een verschil maakt, niet alleen voor die ene collega, maar ook voor het hele bedrijf, geeft mij goesting om er elke dag opnieuw te staan.

Gewaardeerd worden door je leidinggevende maakt een wereld van verschil.
Niet elke waardering heeft voor mij dezelfde impact. Er zijn waarderingen die je verwacht, maar het zijn vooral de onverwachte waarderingen die me tot nu toe het meeste zijn bijgebleven. Dit zijn waarderingen die gegeven worden voor een job die je zelf niet als bijzonder had ingeschat, maar vooral ook waarderingen die gegeven worden door je leidinggevende.
Een waardering van je leidinggevende is toch net dat ietsje specialer dan een waardering van een collega omdat je weet dat deze mensen het druk hebben. Het voelt extra speciaal als ze toch opmerken wat je hebt gedaan en ook nog eens de tijd nemen om je hiervoor te bedanken. Het is ook op deze manier dat ik mijn 'talent' heb ontdekt! Omdat mijn leidinggevende de moeite heeft gedaan om dit op te merken en er ook effectief iets mee gedaan heeft. Had dit dezelfde impact gehad als een collega dit had opgemerkt? Ik denk het niet. Kortom, ik ben ervan overtuigd dat het bouwen aan een waarderingscultuur pas kan slagen als leidinggevenden het goede voorbeeld geven.

Wanneer gaf jij voor het laatst een waardering? Laat het ons (en je collega's) weten!

Leen Joos

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/loyalty.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/engagement.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/welzijn.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/performance.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/cultuur.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/leadership.html

$type=three$meta=0$c=9$p=1$show=/p/change.html

In de kijker_$type=sticky$meta=0$count=4$cate=1$show=/p/over-ons.html

In de kijker_$type=sticky$meta=0$count=4$cate=1$show=/p/contact.html

In de kijker_$type=sticky$meta=0$count=4$cate=1$show=post

$type=carousel$show=post

Naam

change,3,cultuur,19,engagement,17,leadership,14,loyalty,2,performance,8,welzijn,18,
ltr
item
HR Nieuws: Wat waardering met je doet: mijn verhaal
Wat waardering met je doet: mijn verhaal
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgr_3d6bLO_TgZp6y23zM1OKK4KzSQQzwKYx0-Voc0-ogrGOMlFZxFt4mMrm84I5w_y6Zb3g4mNKS4dt9aG25PLEGhsjNVVWs1p8q6ssy0OFo030bKb0YcDqDtpAHe48E-P0QNWmtpGwiK_/s1600/Hoe+als+werkgever+een+goede+eerste+indruk+maken.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgr_3d6bLO_TgZp6y23zM1OKK4KzSQQzwKYx0-Voc0-ogrGOMlFZxFt4mMrm84I5w_y6Zb3g4mNKS4dt9aG25PLEGhsjNVVWs1p8q6ssy0OFo030bKb0YcDqDtpAHe48E-P0QNWmtpGwiK_/s72-c/Hoe+als+werkgever+een+goede+eerste+indruk+maken.jpg
HR Nieuws
https://www.hrnieuws.be/2017/07/wat-waardering-met-je-doet-mijn-verhaal.html
https://www.hrnieuws.be/
https://www.hrnieuws.be/
https://www.hrnieuws.be/2017/07/wat-waardering-met-je-doet-mijn-verhaal.html
true
2714285598306982913
UTF-8
Alle berichten Geen berichten gevonden BEKIJK ALLES Lees meer Antwoord Cancel antwoord Delete Door Home BLZ BERICHTEN Bekijk alles AANBEVOLEN LABEL ARCHIEF ZOEK ALLE BERICHTEN Geen berichten gevonden Back Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September October November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec zoaps 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volg THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy